Saturday, February 04, 2017

sila jadi nurse



Assalamualaikum.

Hai kalau nak tahu gambar kat atas tu baby Raudhah, my cute niece pipi mcm pikachu. Sama cute laik her moteh (me) okay sila setuju.

Gais, tujuan aku menulis entry ni sebab nak mengadu (sobs) dan nak share kat sini sebab aku takleh rant kat facebook psl ni bikos fb aku just to spread positive vibes (ececeh) at the same time family aku takkan tahu if aku rant kat sini and kat twitter pulak aku tanak buat thread panjang panjang.


Cerita dia.......


"kalau ira nak sambung belajar lagi, mek (mak aku) takde duit nak tanggung dah..."

SEDIH JE BILA DENGAR AYAT MACAM NI. Orang bkn senang mcm aku ni mesti paham. Nak kata orang susah tu tak jugak tapi dalam kategori biasa-biasa (ayah dah takde, mak dah tua tak keje, adik beradik ada tapi aku tak nak diorang tanggung pelajaran aku sbb masing masing dah ada tanggungan, lagipun duit mak aku sekarang utk renovate rmh)

"takpe..ada je lagi duit keje haritu yg lain boleh pinjam ptptn, boleh mintak zakat tp lambat sikit dapat (dah tgk syarat, aku layak), dan yayasan terengganu pun boleh"

"haritu kata dah tanak sambung....."

Aku senyap.
Ya, mmg haritu aku dah tanak sambung tapi lepas keje hampir setahun aku rasa nak sambung degree pulak padahal muet pun belum buat.

Dgn sokongan akak aku, aku dpt beli no pin muet pakai duit dia (kira ganjaran aku jaga dia time pantang)

So, 14 Feb 2017 ni speaking test, bulan Mac nanti yg selebihnya. Pray for me gais 🙌

Sebenarnya, mak aku sejak aku habis spm dulu lagi dia nak aku jadi nurse. Tapi aku cakap aku tak minat nurse takleh tengok luka kononnya hahahaha alasan coward gila,

Tapi tahun lepas, aku try apply jugak SPA Latihan Separa Perubatan (Jururawat) but takde rezeki. Sampai sekarang. Ce tengok gambar bawah....




Pastu aku send screenshoot tu kat seorang student nursing under KKM and dia cakap....



So tadi aku update permohonan SPA, dgn harapan tahun ni ada rezeki aku, untuk memenuhi impian mak aku yang nak sgt anak bongsu perempuan dia ni jadi nurse..Yalah mak papejelah demi mak, yang penting dpt restu mak. Habis tu muet tu nak buat apa? LOL tak rugi pun ada sijil muet so watlek dah, lagipun aku still akan apply for degree incaseeee tak dpt spa so ill proceed with my niat........

Now 23yrs old, kalau ada rezeki dapat nurse aku kena study 3 tahun dan habis masa umur 26 hahahahaha takpelah aku tak kisah pun pasal tu.


so gais ayuh doakan

"semoga nur zahira che ab ghani dimurahkan rezeki tahun ni dia akan dapat mengikuti latihan separa perubatan kejururawatan"



Terima Kasih,
May Allah bless us.


baby razia khayla, ni lah anak akak aku yg belanja no pin muet hahaha aku jaga dia from day1-nak masuk 2bulan macam anak sendiri......ada bakat jadi nurse tak?? Kk raklu bye.



Assalamualaikum...


3 comments:

Nur Hafzhan said...

Weh, aku doakan kau dapat yang terbaik. Don't give up and stay positive. I dont know why aku rasa aku kena komen jugak entry kau ni. Himnaeyo! Fighting!

Ieyra Ghani said...

@Nur Hafzhan ahaha mekaseh komen 😊 Aamiin

ĨŃÁ MÁŔĨŃÁ said...

Dpt x sis nurse tu?sb sy pn sama..status dia asik tulis sy xlps tapisan ja😢