Monday, September 21, 2015

Explosion Box Seems Interesting!


Assalamualaikum.



Sejak kebelakangan ni aku suka google pasal benda benda comel and kawai things. Macam-macam aku jumpa antaranya, DIY Squishy, DIY Props, DIY Craft Projects and many more! so one day aku terjumpa kat facebook pasal "explosion box" and be like "wah menariknya, nanti nak cuba buat!" so aku pun start tengok-tengok tutorial buat explosion box. Tengok je dulu sebab sekarang aku belum habis praktikal, sabar. Kejap je lagi. 1/10----------------- and im freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.........



Lagipun aku tengok cara buat explosion box ni tak ada lah susah mana, main potong-potong and decorate ikut creativity sendiri. InshaAllah nak try buat a simple one, mana tahu boleh buat duit? HAHAHA .___. yelah weh aku lepas praktikal ni kejenya menganggur, tak sure lah orang nak ambik kerja ke tidak. Plus, aku ni susah transport kalau nak ulang-alik kerja. Motor reti, tapi takde lesen. Kereta jauh sekali.


Jadi sekarang, dah macam-macam dalam palotak aku nak buat, officemate aku sekarang, Ara. Sebab dia selalu tengok aku melukis kat office, dia pun bagi cadangan suruh aku buat bisnes kecik kecik je dulu, mcm buat props pastu cod kat kawasan kampung. erm why not?


Okay back to the right track,

cuba tengok video kat bawah






Lawa kan....... dengan cara macam ni boleh jugak buat mini album ^^



boleh dijadikan as birthday gift, anniversary, friendship gift and so on suka hati korang lah nak decorate bersesuaian dengan event apa. and kalau buat sendiri, akan dapat satu kepuasan bila orang yang dapat tu suka and puas hati. first, im thinking to make one for myselft hehehe. nanti dah mahir, nak buat birthday gift and bagi kat kawan-kawan pun nampak cun! kalau nak tengok cemana diorang buat cari je "explosion box tutorial" kat youtube or google. InshaAllah masalah anda akan selesai.


Selamat Mencuba!

Thursday, September 17, 2015

Childhood Photos: Jom Main Simple Game!

Assalamualaikum.

Selamat Hari Malaysia! (semalam). As i mentioned before aku ni sekarang stay kat rumah makcik aku sebab praktikal kan. So, pada suatu hari, aku belek-belek album gambar kat rumah beliau maka tiba-tiba aku terpandang gambar-gambar aku masa kecik. You know what, kat rumah aku mak aku tak simpan pun gambar gambar waktu baby baby nie. Maklumlah kan mak aku dulu selalu beranak kecik. Aku yang kelapan dari sembilan beradik kau ingat sempat ke mak aku nak pergi kedai gambar? zaman dulu bukan macam sekarang, mana ade dah nak pergi kedai-kedai gambar ni, snap pakai camera sendiri, print sendiri aha.

Lain lah dengan makcik aku nie, dia muda sikit berbanding mak aku and anak sulung dia sebaya aku. Kalau anak sulung, mestilah nak kumpul gambar banyak banyak kan? maklum lah anak sulung =_=
So dengan penuh kesiannya, aku pun menumpang kasih dgn makcik aku lah hahahaha


So dengan excited (mcm gambar diatas) aku belek-belek album gambar dia lalu berkata "nanti nak scan gambar ni!" dan inilah hasilnya.................................



1. Red or Yellow?



2. Left or Right?


3. which one was me? (*describe)



 4. Blue or Red?



5. Happy or Gloomy?


Okay now, jom main teka gambar aku, hahaha senang gila kan game nie. First three winner will be adding to my bloglist! well it's up to you nak join ke taknak, reward tak menarik pun hahahha but still kalau korang kat bloglist aku, aku akan selalu ke blog korang. Game just for fun!

Cara jawab soalan: 
First; buat numbering mcm gini:

1.
2.
3.
4.
5.

Second; bagi jawapan dia mcm gini: 

cth: 1. Red
(*ini penting, tolong tengok soalan bawah gambar bkn jwpn sendiri)

Third: bagi apa-apa komen tentang entry ni: 

cth: saya suka tengok gambar baby!



P/S: Tengok betul-betul bawah gambar tu ada soalan dia utk no 1-5. Okay goodluck! hehehe.
------------------------------------------------------------------------------------------------
“When we are children we seldom think of the future. This innocence leaves us free to enjoy ourselves as few adults can. The day we fret about the future is the day we leave our childhood behind.”


Monday, September 14, 2015

Song Il Gook Is Heavy-Hearted and Blames Himself for Daehan’s Weak Eyesight

Assalamualaikum





On the September 13 episode of “Superman Returns,” Song Il Gook and the triplets visit an eye doctor and receive some troubling news.
When it’s Daehan‘s turn to get a check-up, Song Il Gook informs the doctor, “Daehan keeps blinking excessively these days, I think it’s because he can’t see well.” It turns out that Daehan does blink a lot when he’s watching TV.
After checking him, the doctor says that Daehan has weak eyesight and has to wear glasses for the rest of his life. Hearing those words, Song Il Gook says, “But he’s so young,” and looks hurt.Letting out a big sigh, Song Il Gook comes home and calls his wife, telling her, “I gave him a bad trait and I feel so sorry,” and thinks that Daehan’s weak eyesight is his fault.
Source : Soompi


Well, actually dah lama aku perasan Daehan pakai spec sebab tgk banyak pic dia pakai spec dari fanpage diorang (bkn masa shooting utk TROS) , tapi episode 95 kali ni, Song Ilkook bawak triplets jumpa eye specialist, so secara officially sekarang ilgook dah declare yang daehan dah kena pakai spec for the rest of his life.

Aku pun rabun jugak. Aku paham macam mana perasaan orang rabun. Lagi-lagi budak kecik. Himnae Song Daehan.




ignore my grammar *eldest & hurting

 lepas aku tweet macam tu, ada jugak manusia berbusuk hati tuduh "kecik kecik dah tgk blue, sebab tu jadi rabun" AMBOI?



Indahnya bahasa. HAHAHAHA yang kelakarnya twitcon dia pun berspec jugak, so? bercakap melalui pengalaman kah beliau? LOL. Entahlah kenapa korang anti-korean ye? prejudice sangat, sampai tahap aku nak learn hangul/korean pun dilabel 'obsess' masalahnya kau kenal aku ke? pasti? *feeling meh*





Janganlah jadi mentality kelas ketiga. Open minded lah oh please. Berbalik kpd daehan rabun tadi, okay look, mak bapak dia dua-dua rabun, aku ada baca somewhere yang mengatakan masalah bad eyesight ni juga disebabkan keturunan, aku pun dari keturunan orang-orang rabun. so tak relevan nak judge orang ni rabun sebab tengok benda tak senonoh kalau kau tak ada bukti. tolonglah jangan tunjuk kebodohan tu terang terangan. aku taknak layan sangat orang macam ni. lepas dia reply lagi, aku pun cakap "suka hati kau la nak cakap apa" then, dia pun senyap. betullah orang kata,

"anjing kalau dia menyalak, jangan dilayankan sangat nanti dia menjadi jadi. biarkan je dia menyalak sorang-sorang lama lama tu penatlah dia" 


Tuesday, September 08, 2015

Throwback Artwork Lama


Assalamualaikum.

FUH TENGAH STUCK BUAT SYSTEM NI BUKAK BLOG KEJAP PASTU RASA TENANG SIKIT TENGOK ARTWORK LAMA NI. HAMBEK KAU CAPSLOCK. SORRY =_=


Rindunya nak buat poster fanfic macam dulu dulu hu hu hu. Okay nie semua memang aku yang buat. Sepanjang berkecimpung dalam buat benda nie aku banyak kali tukar namapena hahahaha

RANDOM ART



 

watermark blog lama lol















twitter dah tukar {link} instagram juga dah tukar {link} & i don't use wechat anymore





kaklong and niece








  • this is my another ig ---------- click the pics below











Sunday, September 06, 2015

Menghampiri Freedom!


Assalamualaikum guys =_=



saja saja curi sedikit masa kat office sekarang nie untuk update blog tersayang. Yes, tengok tajuk tu excited bunyinya. Menghampiri freedom? eh eh? merdeka kan dah lepas? eh? HAHAHA kan aku dah cerita kat entry {ni}sikit sikit yang aku tengah praktikal sekarang. And bulan September atau lebih detail lagi pada 22 September 2015 aku akan tamatkan praktikal aku kat Pejabat Tanah Setiu ni.

Presentation mungkin pada awal bulan 10. Dan aku akan present kat UiTM Machang instead tempat belajar aku UiTM Dungun. Apa yang aku akan present nanti? Oh kay, aku student Computer Science, depa panggil dakdak programming =_= so kami wajib buat system. Aku buat system Daftar Pergerakan Harta Modal dan Inventori.

Tapi masalahnya sekarang aku ada dlm 15% tak siap. Stuck situ stuck sini. Aku guna Adobe Dreamweaver, sape boleh tolong aku? SAPE TERROR PHP PLEASE HALP ;_________;
Lepas tamat praktikal ni maka tamatlah hidup aku as diploma student. Yes, diploma je baru. HAHA.

Seriously aku tanak sambung degree dgn kos ni lagi dah. Aku tak boleh bawak. Alkisahnya, begitulah, aku tak sabar nak habis praktikal sbb aku ada project sendiri masa cuti nanti, bukan shj nak teruskan drawing tu tapi aku jugak nak buat benda baru, wait and see hehe jengjengjeng.


Till then, bye bye.
WISH ME LUCK GUYS.